11. Kooste korona+lapsi+vanhemmuus -aiheisesta tiedosta ja kyselyistä
Kokoan tähän blogikirjoitukseen tietoa ja linkkejä joista voi olla hyötyä, jos oma vanhemmuus, jaksaminen ja lapsen tukeminen korona-arjessa mietityttää, ja kaipaat tukea ja tietoa näihin liittyen.
Listaan myös lapsiperheille suunnattuja kyselyjä korona-aiheesta. Joskus kyselyyn vastaaminenkin voi jäsentää omia ajatuksia, kun joutuu kysymysten kautta miettimään omaa tilannettaan vanhempana ja perheenä.
LAPSIPERHEILLE SUUNNATTUJA KYSELYJÄ JA TUTKIMUKSIA
- Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen verkkosivusto https://yhdessaselviydytaan.fi/fi/
Sivustolle on koottu tietoa ahdistuneisuudesta, neuvoja hankalien tunteiden läpikäymiseen sekä yksinkertaisia harjoituksia, joilla helpottaa vanhemman omaa ja lapsen ahdistusta. Sivustoon liittyy tieteellinen tutkimus. Siinä selvitetään tarjottujen keinojen vaikutusta vanhemman ja lapsen hyvinvointiin. Sivusto on maksuton ja avoin kaikille, jotka ovat halukkaita osallistumaan tutkimukseen. Sivusto vaatii rekisteröitymisen.
Englanninkielinen, kansainvälinen tutkimus selvittää koronapandemian vaikutuksia hyvinvointiin. Lisätietoa ja linkki kyselyyn Mieli ry:n sivuilla.
SIVUSTOJA VANHEMMUUDEN TUEKSI KORONA-AIKANA JA MUULLOINKIN
- Mieli ry:n sivuilta löydät kriisipalvelujen yhteystiedot ja tämä linkki vie artikkeliin ”Miten jaksaa koronan toinen aalto”
- Lastensuojelun keskusliiton sivuilta löytyy artikkeleita ja blogikirjoituksia sekä tietoa ja vinkkejä lapsiperheille jaksamisen tueksi. https://www.lskl.fi/
- Hyvä kysymys -verkkopalveluun on koottu Väestöliiton asiantuntijoiden tuottamaa tietoa tuesta ja palveluista koronaepidemian aikana. Listalla on mm. vanhemmuuteen ja parisuhteeseen liittyvää tietoa sekä lista nuorten tukimuodoista verkossa.
https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/tietoa-ja-tukea-koronaepidemian-aikana/
Hyvä kysymys -sivustolta löytyy myös Väestöliiton videosarja, jossa kerrotaan miten voit jaksaa paremmin lapsen vanhempana ja mitä kannattaa ottaa huomioon, jos joudutte olemaan eristyksissä kotona pidemmän aikaa. https://www.hyvakysymys.fi/video/perhe-eristyksessa/