fbpx

Lapsen tunteet

25. Monipuolinen Pikkuli apuna tunteiden opettelussa!

admin /

Tämä kirjoitus liittyy yhteistyöhön Pikkulin kanssa: sain Pikkulin tunnekortit itselleni kertoakseni teille niistä!

Kirjoittaessani tätä on pian syyskuun puoliväli. Pian puiden lehdet vaihtavat värinsä oranssiin…

Siitä tulikin mieleen, että tiedätkö sen sympaattisen pienen oranssin linnun, joka on tullut tutuksi Pikku Kakkosesta? Ohjelman tunnusmusiikki jää helposti soimaan päähän korvamadoksi, viimeistään siitä sen tunnistaa; kyseessä on Pikkuli!

Tutustuin Pikkuliin tarkemmin, ja huomasin että Pikkulin ympärillä on hienosti rakennettu kokonaisuus, jossa autetaan lasta tunne- ja kaveritaitojen kehittymisessä! Pikkuli -pedagogiikan sisältöihin kuuluu animaatiosarja, kirjat ja tunnekortit sekä sovellukset. Sisällöt on kehitetty yhdessä varhaiskasvatuksen ammattilaisista koostuvassa kehittäjäverkostossa vuoden 2020 aikana.

Pikkuli on suunnattu 2-6 -vuotiaille lapsille, ja innostun aina kun saan esitellä materiaalia, joka sopii myös pienten lasten kanssa käytettäväksi!

Materiaali sopii niin perheille kuin ammattilaisille. Kerron blogikirjoitukseni alussa, miten itse sovelsin Pikkulin tunnekortteja, ja lopussa on erityisesti varhaiskasvatuksen ammattilaisille tietoa mm. Pikkulin tunnekoulutuksista!

PIKKULIN TUNNEKORTIT JA NIIDEN KÄYTTÄMINEN YHDESSÄ ANIMAATIOSARJAN KANSSA

Pikkulin tunnekortit auttavat lasta tunnistamaan, ilmaisemaan ja nimeämään erilaisia tunteita; hämmästys, innostus, kiukku, ylpeys, häpeä, ilo, tyytyväisyys, suru, pelko, hätä, rakkaus ja kateus.

Meillä Pikkuli lähetteli lapsille postilaatikkoon tunnekortin kerrallaan, joka toimi vihjeenä: vihjeen perusteella tiesimme aina, minkä Pikkuli-jakson katsoisimme seuraavaksi!

Postilaatikon saat rakennettua nopeasti vaikkapa pahvilaatikosta:

Pikkulin kaikki 26 jaksoa ovat katsottavissa Yle Areenalla. Jaksot ovat mukavan lyhyitä (5min), joten ne toimivat hienosti tunneaiheeseen johdatteluna ja pienetkin lapset jaksavat katsoa jaksot keskittyneesti.

Jos kaipaat etukäteen tietoa siitä, mitä tunteita ja asioita missäkin jaksossa käsitellään, käy lataamassa pdf jonka löydät Pikkulin verkkosivuilta: https://pikkuli.fi/oppiminen/. Samalla sivulla on ladattavissa myös tunnekorttiarkki.

Pikkuli kohtaa erilaisia tunteita arjessaan, ja ratkoo yhdessä ystäviensä kanssa haastaviakin tilanteita. Pikkulin animaatiosarja on piristävän erilainen siinä mielessä, että hahmot eivät puhu, vaan tunteet ja tapahtumat kuvaillaan ilman puhetta. Tämä saa lapset keskittymään ja katsomaan tarkasti, mitä milloinkin tapahtuu. Ilmeet ja eleet kertovat tunteista joskus paljon enemmän kuin sanat.

Voit pitää katsomaanne jaksoon liittyvät tunnekortit esillä, kun katsotte jaksoa. Lopuksi voitte jutella, näkikö lapsi kyseisiä tunteita ohjelmassa ja mitä siinä tapahtui?

MATIKKAPELI TUNNEKORTEILLA

Joskus lasten on helpompi keskittyä ja innostua, jos mukana saa olla pehmolelu. Koska emme omista Pikkuli-pehmolelua, meillä mukana oli pöllö ja huolisyöppö. Ne heittivät vuorotelleen noppaa, ja kertoivat sitten missä tilanteessa ovat tunteneet kyseistä tunnetta.

Tunnekorttien avulla voi siis opetella myös matikkaa; ostamalla tunnekortit Pikkulin kaupasta https://www.pikkulishop.fi/, mukana tulee kaksi noppaa ja vinkkejä miten tunnekorteilla voi pelata.

Jos toimit lapsen kanssa, joka voisi hyötyä tukiviittomien käyttämisestä Pikkulin materiaalin tukena, löydät tästä Papunetistä kokoamani kuvakoosteen, jossa on osa Pikkulin tunnekorteista löytyvistä tunteista tukiviittomina.

Pikkuli-viittomia

Pikkuli-pedagogiikan kaikille avoimet videot löytyvät Youtubesta (mm. maistiaisia Pikkulin tunnetaidot -luennoista ja tunnekorteista)

PIKKULI – VERKKOKOULUTUKSIA

Erityisesti varhaiskasvatuksen ammattilaiset pystyvät rakentamaan Pikkulin avulla monipuolisia kokonaisuuksia joiden avulla lapset voivat innostua kertomaan omistakin tunteistaan. Ammattilaiset voivatkin saada laajan tiedon siitä, miten Pikkulin avulla voi oppia tunne- ja kaveritaitoja osallistumalla Pikkuli -pedagogiikan koulutuksiin: https://vertikal.fi/pikkuli-koulutukset/ Pikkulin etänä toteutettavat tunnetaitokoulutukset lasten parissa työskenteleville ammattilaisille pilotoitiin keväällä 2021.

Mitä ovat tunnetaidot ja miten niitä harjoitellaan? Pikkuli-pedagogiikka tarjoaa helposti omaksuttavan kokonaisuuden, jonka avulla tunnetaitotreenit voi aloittaa lapsiryhmässä vaikka saman tien!

Syksyn webinaarikoulutus on alkanut, mutta vielä tätä kirjoittaessani (12.9.2021) ehtii mukaan, sillä ensimmäisen koulutuskerran voi katsoa videotallenteena!

Lue lisää: https://vertikal.fi/pikkuli-koulutukset/

Kategoriat: Uncategorized