26. Toiminnallisia menetelmiä kiukkuhetkien varalle
Suunnitellessani tätä kirjoitusta, hahmottelin mielessäni mitä asioita haluaisin kertoa tässä kiukkua käsittelevässä toisessa kirjoituksessani. Samalla satuin törmäämään kirjastossa Heli Pruukin kirjoittamaan, Lasten Keskuksen 2020 julkaisemaan kirjaan Prinsessa ja herne nenässä. Huomasin, että tarina sisälsi juuri niitä asioita, joista ajattelin kirjoittaa.
Tässä muutama tärkeä asia, jotka myös kirjassa tuodaan esiin:
- Kiukun hetkellä tärkeintä on tilanteen rauhoittaminen ja turvan tuominen kiukuttelijalle.
- Kaikki tunteet ovat sallittuja ja menevät myös ohi ajan myötä.
- Vihaisenakaan ei saa satuttaa itseään tai muita.
- On tärkeää sanoa ääneen, että rakastamme lasta, vaikka hänellä olisi millaisia tunteita tahansa.
- Jos itse menetät malttisi, voit aina sanoittaa tilanteen ja kertoa mikä tunne sinulle tuli, ja mistä se johtui
- Rauhoittumisen jälkeen voidaan miettiä, mikä voisi auttaa, kun kiukuttaa.
Viime kirjoituksessani kerroin asian, jonka varmasti moni on huomannut käytännössä. Kun lapsella on kiukkukohtaus meneillään eli aivot ovat alatiellä, hänelle on turha yrittää puhua järkeviä tai kertoa perusteluja – tai kysellä miksi hän on tehnyt jotain, tai kertoa mitä hänen pitäisi osata tilanteessa tehdä. Parempi jättää puheet myöhemmäksi, ja kiukun ollessa suurimmillaan yrittää rauhoittaa tilannetta, ja turvata ettei kehenkään satu. Järkipuheiden aika on myöhemmin.
Kun kiukkua ei ole näköpiirissä ja tulee sopiva hetki, voitte tehdä lapsen kanssa suunnitelman kiukun varalle. On hyvä, jos lasta ei tarvitse patistella, vaan sopivan tilaisuuden tullen voit ehdottaa hänelle, voisitteko tehdä yhdessä Kiukunkesytyssuunnitelman!
Kiukunkesytyssuunnitelma voi olla vaikkapa iso paperi, johon kirjoitatte tuon otsikon ja lapsi saa itse piirtää tai kirjoittaa suunnitelmansa. Sitä voidaan matkan varrella täydentää, jos keksitään lisää ideoita tai huomataan että jokin idea ei toimi.
Tässä muutama idea, joita voit tarvittaessa ehdottaa lapselle.
Sen sijaan, että satutat tai hajotat, voit…
- kertoa jollain sovitulla merkillä, että nyt täytyy saada aikalisä (tämä voi olla sana, kuva, tai mikä tahansa merkki, jonka yhdessä sovitte),
- mennä huutamaan tyynyyn,
- painia säkkituolin kanssa,
- repiä paperia tai sanomalehtiä, rypistää ne mytyiksi ja heittää seinään,
- puristaa stressipalloa,
- puhaltaa ilmapallon ja heitellä sitä ilmaan,
- juosta jonkun tietyn reitin pihalla,
- ehdottaa aikuiselle painiottelua, jossa on reilut säännöt,
- hakeutua tekemään jotain rauhallista (piirtelyä, kirjoittamista, saippuakuplien puhaltelua, muovailua..),
- pyytää aikuiselta apua ja isoa halausta (sopikaa helppo keino, miten tämän voi tehdä sanattomastikin),
- hengittää rauhallisesti syvään ja laskea kymmeneen,
- sulkea silmät ja kuvitella, että maalaat maalausta.
Muutamia rauhoittumiseen liittyviä harjoituksia on mainittuna myös blogikirjoituksessa nro 13 https://lapsentunteet.fi/13-mielta-ja-kehoa-rauhoittavia-harjoituksia-lapselle-ja-aikuiselle/
Pitäkää Kiukunkesytyssuunnitelmaa sellaisessa paikassa, josta sekä lapsi että aikuinen voi ottaa sen helposti esille, kun kiukku näyttää ensimmäisiä merkkejään. Älkää lannistuko, jos kiukku silti tulee voimalla, voitte taas myöhemmin jutella mitä siinä tilanteessa tapahtui ja miten lapsi toivoo, että seuraavalla kerralla toimitaan. Ehkä voitte sitten lisätä suunnitelmaan jotain muuta, mikä voisi auttaa kiukun hetkellä.
Sadut ovat hyvä keino käsitellä kaikenlaisia tunteita lasten kanssa. Voitte lukea yhdessä kiukkua käsittelevän satukirjan, johon voitte kiukun hiipiessä yhdessä palata; Ei kai vain meinaa mennä herne nenään kuten Prinsessalla siinä kirjassa! Nyt äkkiä Kiukunkesytyssuunnitelma esiin!
…ja koska aina aikuinenkaan ei jaksa heittäytyä tilanteisiin ”menetelmäpakki” valmiina, siksi kannattaa lukea edellinen kirjoitus nro 25, josta voi saada vinkkejä siihen, mikä voisi auttaa sinua itseäsi pysymään rauhallisena kiukun hetkellä.
P.S Myös Kiukunkesytyssuunnitelmalle voi tiukan paikan tullen käydä näin:
ARVONTA ON PÄÄTTYNYT, Onnea Satulle voitosta!
Arvomme Lasten Keskuksen kanssa yhdelle onnekkaalle blogin lukijalle kirjan Prinsessa ja herne nenässä! Voit osallistua arvontaan 10.2.2022 saakka. Olen yhteydessä arvonnan voittajaan sähköpostitse viimeistään 12.2.2022, ja välitän voittajan osoitetiedot Publiva Oy:lle josta kirja lähetetään suoraan voittajalle. Muistathan siis seurata myös roskapostejasi! Mikäli en saa vastausta voittajalta kolmen päivän sisällä, arvon kirjan seuraavalle. Onnea arvontaan!
Täältä voit käydä katsomassa Lasten Keskuksen verkkokaupan lasten & nuortenkirjojen valikoimaa, jossa myös uutuuksia ja alekirjoja: https://lkkp.kauppakv.fi/sivu/lasten–ja-nuortenkirjat/