27. Miten voit auttaa Ukrainan lapsia?
Blogini tarkoituksena on ollut jakaa tietoa lapsen tukemisesta tunteiden käsittelyssä koronatilanteessa ja muissakin tilanteissa, joissa tiedosta voi olla hyötyä. En olisi vielä hetki sitten uskonut, että päädyn pohtimaan miten blogini voisi auttaa uudessa maailmantilanteessa, kun Ukrainan sotatilanne mietityttää ympäri maailman. Emme voi suojata lapsia tältä tiedolta, ja siksi koostan pian blogiini listaa siitä, miten voit käsitellä aihetta lapsen kanssa.
Ensin kuitenkin ajatukseni ovat Ukrainan lasten luona ja siksi toivon, että voin tällä kirjoituksellani kannustaa blogini lukijoita osallistumaan auttamiseen.
Lahjoittajia mietityttävät monesti hallintokulut ja tämä saattaa viivästyttää päätöstä siitä, haluanko lahjoittaa vai en? Paljonko lahjoituksesta oikeasti menee perille? Itsekin mietin tätä, jos pohdin lahjoitanko vai en. Jos tämä ei mietitytä sinua, voit hypätä suoraan alas lahjoittamaan linkkien kautta.
Päätöstä voi auttaa tieto, että sotatilan ja humanitaarisen avun ollessa kyseessä, ainut tapa saada apu perille on isojen toimijoiden kautta, joilla on kansainvälisiä yhteyksiä ja ehkä jo valmiiksi hätäaputarvikkeita paikan päällä. Hallintokuluihin (tai rahankeräyksestä aiheutuviin kuluihin) menee arviolta 10-20%, ja lahjoittajien onkin tärkeää ymmärtää, että ilman hallinnoimista ja rahankeräyslupaa apua ei voida luotettavasti toimittaa perille. Avun toimittaminen vaatii työntekijöitä ja osaamista, varainhankintaa, yhteistyötä, viestintää, logistiikkaa ym. Paikan päällä toimii humanitaarisia järjestöjä, joiden kautta apu ohjataan sitä tarvitseville.
Turvallisinta on lahjoittaa tunnettujen järjestöjen kautta, joiden toiminta on vakiintunutta, ja joilla on osaamista sotatilanteessa toimimisesta. Tiesitkö esimerkiksi, että ensimmäinen Punainen Risti perustettiin 1800-luvulla auttamaan nimenomaan sodassa haavoittuneita? Idean sai Henry Dunant Solferinon taistelussa. Tämä on jäänyt kirkkaasti mieleeni Punaisen Ristin koulutuksista, joita olen käynyt. Olen päässyt koulutuksissa tutustumaan Punaisen Ristin työhön ja mm. psykososiaalisen tuen antamiseen katastrofitilanteissa.
Punainen Risti muun muassa jakaa sodista kärsiville ruoka-apua, vettä ja muita perustarpeita, antaa terveyspalveluita sekä auttaa ihmisiä rakentamaan elinkeinonsa uudelleen. Punainen Risti kouluttaa avustustyöntekijöitä kansainväliseen henkilöreserviin. Reservissä on 700 avustustyöntekijää, jotka voidaan kutsua apuun eri puolille maailmaa ja myös kotimaahan. Tarvittaessa he voivat auttaa siis myös sinua.
Täältä pääset lahjoittamaan SPR:lle: https://www.punainenristi.fi/punainen-risti-auttaa-ukrainassa/
Varat ohjataan kansainväliselle Punaiselle Ristille, joka toimittaa kontaktilinjan molemmin puolin apua sitä tarvitseville. Avulla turvataan ihmisten perustarpeita. Punainen Risti toimittaa vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita. Se auttaa myös kadonneiden etsinnässä. Punaisella Ristillä on myös tarvittaessa valmius vastaanottaa ja auttaa konflikteista pakenevia. Punainen risti tekee auttamistyötä myös kotimaassa, ja mm. tukee ja täydentää viranomaisten työtä äkillisissä onnettomuus- ja häiriötilanteissa.
Pari muuta vaihtoehtoa lahjoittamiseen:
UNICEF https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/ukraina/#lomake
Unicefin tavoitteena on saada lapset ensisijaisesti suojaan. Lapsille ja perheille toimitetaan hätäaputarvikkeita, kuten vettä, huopia, lääkkeitä ja vaatteita. ”Olemme varautuneet tilanteeseen jo pidemmän aikaa, eli meillä on hätäaputarvikkeita paikan päällä varastoituna.. kun humanitaarinen tilanne kehittyy, tarvitsemme lisää tarvikkeita, psykososiaalista tukea lapsille ja paikkoja, joissa paossa olevat lapset voivat hengähtää ja saada tarvitsemaansa tukea”. HS 26.2.2022
KIRKON ULKOMAANAPU kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/ukrainan-sota/
Olemme yhdessä ACT Alliance -kumppaneidemme kanssa valmiita tukemaan Ukrainan kansaa kaikin mahdollisin tavoin. Kirkon Ulkomaanapu tukee hätäavun toimittamista konfliktista kärsiville ihmisille. Hätäapua annetaan tarpeiden pohjalta yhdessä eurooppalaisten kumppanijärjestöjen kanssa. Käytännössä se on esimerkiksi ruoka-apua, lämmikkeitä ja muita perustarvikkeita.
Pienilläkin summilla on merkitystä, kun moni lahjoittaa. Lämmin kiitos jos osallistut!