fbpx

Lapsen tunteet

29. Turvapaikkaharjoitus

admin /

Hei, haluan kertoa sinulle seuraavaksi käytännön menetelmästä, joka voi auttaa lasta (ja myös nuorta ja aikuista itseään!) rauhoittumaan, jos olo on pelokas, ahdistunut tai jännittynyt. Ohjasin tämän turvapaikkaharjoituksen hiljattain läheisensä menettäneiden lasten vertaistukiryhmässä. Voit kertoa harjoituksen asiat omin sanoin ja muokata sisältöä tarpeen mukaan.

Ota mukava asento, ja sulje silmäsi. Tämän harjoituksen tarkoituksena on kuvitella turvallinen paikka, johon voit myöhemminkin palata, jos sinua pelottaa tai olet huolissasi jostain, ja haluat rauhoittaa mielesi. Turvapaikassa kukaan tai mikään ei voi häiritä sinua. Voit itse päättää, keitä ja mitä turvapaikassasi on. Olet siellä täysin turvassa.

Hengitä ensin kolme kertaa syvään. Hengitykset ovat rauhallisia, ja vatsasi pullistuu sisäänhengityksen aikana. Uloshengitys on pidempi, kuin puhaltaisit höyhentä tai saippuakuplia.

Astu nyt turvapaikkaasi. Turvapaikkasi voi olla joku sinulle ennestään tuttu paikka, jossa tunnet olosi turvalliseksi. Tai voit kuvitella mielessäsi täysin uuden paikan.

Mitä näet ympärilläsi? Voit kuvitella turvapaikkaasi sellaisia esineitä ja asioita, joita haluat sinne ottaa. Voit myös myöhemmin halutessasi poistaa sieltä asioita, joita olet sinne ottanut.

Oletko turvapaikassasi yksin, vai onko siellä muita ihmisiä? Vai onko siellä kenties eläimiä?

Tuoksuuko turvapaikassasi joltain? Mistä tuoksu tulee?

Entä mitä kuulet? Kuuletko jotain ääniä ympäriltäsi, jotka vahvistavat turvallisuuden tunnettasi? Vai onko siellä ihan hiljaista?

Mitä värejä näet turvapaikassasi? Näetkö jotain sinistä? Entä vihreää? Näkyykö jotain punaista? Voit kuvitella turvapaikkaasi niitä värejä, joita haluat siellä olevan.

Miltä kehossasi tuntuu? Mitä teet turvapaikassasi? Makoiletko rennosti ja katselet rennosti ympärillesi, vai teetkö siellä jotain? Jos et ole yksin, mitä muut siellä tekevät parhaillaan?

Pian tulee aika lähteä turvapaikasta pois. Viimeistele nyt asiat, jotka haluat turvapaikkaasi laittaa. Voit myöhemmin palatessasi jatkaa, turvapaikkaa ei tarvitse saada nyt valmiiksi.

Hengitä jälleen kolme kertaa syvään. Hengitykset ovat rauhallisia, ja vatsasi pullistuu sisäänhengityksen aikana. Uloshengitys on pidempi, kuin puhaltaisit höyhentä tai saippuakuplia.

Voit kuvitella turvapaikkasi reunalle oven tai portin, josta sinne myöhemmin pääsee, ja josta nyt astut ulos. Laita ovi tai portti perässäsi kiinni.

Mieti nyt jokin sana, kuvio tai asia, josta muistat turvapaikkasi helposti. Tuota sanaa, kuviota tai asiaa miettimällä voit palata turvapaikkaasi koska tahansa. Voit kuvitella, että sillä saat turvapaikkasi oven tai portin auki.

Liikuttele varpaitasi, sormiasi, jalkojasi ja käsivarsiasi. Voit nyt avata silmäsi. Olet nyt tullut turvapaikastasi pois.

Voit halutessasi myös piirtää turvapaikkasi paperille. Turvapaikka on aina mukanasi mielessäsi, ja voit rauhoittaa itsesi miettimällä sitä, ilman että kukaan ympärilläsi oleva edes huomaa sinun menevän sinne. Olet siellä turvassa.

Kategoriat: Uncategorized