fbpx

Lapsen tunteet

6. Miten puhua koronasta lapsen kanssa 2/2

admin /

Edellisessä kirjoituksessani mainitsin lapselle puhumisen yhteydessä 1. ikätasoisesti puhumisen 2. konkreettisen tiedon kertomisen lapselle siitä, miten tilanne vaikuttaa juuri hänen arkeensa sekä 3. tavallisten asioiden korostamisen, jotka toistuvat ja tuovat lapselle turvallisuuden tunnetta. 

Lapsille suunnattua tietoa ja materiaalia koronasta on alkanut ilmestyä eri muodoissa saataville. Lapsi tarvitsee aikuista tueksi ja aikuisen tehtävänä on varmistaa, että lapsi ei jää kysymystensä kanssa yksin katsoessaan tai lukiessaan tietoa. Aikuisen on hyvä tietää myös kouluikäisen kohdalla, millaista ja miltä kanavalta lapsi kuulee tietoa, ja varmistaa että tieto sopii juuri hänen lapselleen.

Jokainen tuntee oman lapsensa parhaiten; helpottaako tiedon saaminen, vai ahdistaako se lasta entisestään? Tarkkaile lapsen reaktioita, ja kysy haluaako hän kysyä sinulta jotain.

Jos sinua mietityttää, mahtaako lapsesi aina kysyä kaikkea mitä hän haluaisi kysyä, annan sinulle vinkin kysymisen helpottamisesta seuraavassa blogikirjoituksessani. 

Esimerkkejä lapsille suunnatusta tiedosta:

  • Helsingin Sanomien lasten uutiset on aloittanut kouluikäisille erikoislähetykset joka arkipäivä.  ”Koululaisten tiedontarve on nyt suurempaa kuin koskaan aiemmin. Sillä aikaa kun koulut ovat kiinni, me kerromme heille lasten kielellä, mitä maailmassa tapahtuu, kertoo Lasten uutisten tuottaja Fanny Fröman”  https://www.hs.fi/lastenuutiset
  • Mimmit –yhtyeen musiikkivideo Muista pestä kädet
    https://www.youtube.com/watch?v=wEucz5jSre0
  • Somessa paljon huomiota saanut nerokkaaksi kehuttu video, jossa selitetään 4-vuotiaalle lapselle, miksi käsienpesu on tärkeää https://www.youtube.com/watch?v=xhwq_JpBIzg

Netistä löytyvien materiaalien lisäksi lapselle herää kysymyksiä, joiden selvittämiseen hän tarvitsee sinun tukeasi. Erityisesti kouluikäistä lasta saattaa kovasti kiinnostaa, miltä se virus oikein näyttää. Voitte yhdessä tutkia asiaa ja etsiä netistä tietoa viruksesta ja sen ulkonäöstä.

On hyvä muistaa, että varsinkin kouluikäinen lapsi saa tietoa jostain joka tapauksessa, joten voi olla parempi että sinä käyt hänen kanssaan keskusteluja ja vastaat hänen kysymyksiinsä parhaasi mukaan. 

Kategoriat: Uncategorized