fbpx

Lapsen tunteet

4. Käytännön vinkki huolista puhumiseen; huolihuivi

admin /

Lapsi kertoo huolistaan helpoiten silloin, kun hänelle syntyy tarve kertoa niistä. Mutta oletko sinä aina valmis pysähtymään lapsen juttujen äärelle tai havainnoimaan koko ajan näyttääkö hän huolestuneelta? Ei kukaan ole.

Ensinnäkin lapsen voi olla hankala ottaa vaikeita asioita puheeksi, eikä hän kerro niistä koska sopivaa tilaisuutta ei tunnu päivän aikana koskaan tulevan.

Tai lapsi saattaa aloittaa juttelun kesken arkisten kiireiden, ja kun pyydät häntä odottamaan että saat ensin ”jonkun homman valmiiksi”, niin hetki meni jo. Kun palaat asiaan ja sanot lapselle, että nyt voidaan puhua, lapsi ei haluakaan enää puhua vaan keskittyy jo johonkin muuhun.

Lapsen kanssa kannattaa sopia jostain yhteisestä merkistä, millä hän saa sinut paikalle kysymään ”Haluatko jutella jostain”. Tällainen merkki voi olla esimerkiksi

HUOLIHUIVI

Kerro lapselle, että joskus lasten voi olla hankalaa kertoa huolistaan, kun aikuiset ovat kiireisiä tai joku asia voi olla sellainen että sitä on vaikea ottaa puheeksi. Kerro, että tätä varten on kehitetty huolihuivi! Huolihuivin tarkoituksena on helpottaa lapsen murheita.

Kerro lapselle, että näin se toimii:

Jos lapsi haluaa jutella asiasta, josta ei ole helppoa tulla kertomaan aikuiselle, hän voi ripustaa huivin yhdessä sovittuun paikkaan (esim. ovenripaan). Huivi toimii merkkinä siitä, että lapsi haluaa aikuisen paikalle juttelemaan jostain asiasta. Aikuinen yrittää tulla paikalle mahdollisimman pian, kun näkee huivin sovitussa paikassa.

Sopikaa, mitä huivia lapsi voi käyttää, ja laittakaa se talteen tätä tarkoitusta varten, että sen voi helposti löytää.

On tietenkin tärkeää, että sovittuanne huolihuivin käytöstä, yrität mennä paikalle mahdollisimman pian, kun näet huivin. Voit kertoa lapselle, että joskus voi kestää jonkun aikaa ennen kuin huomaat huivin, tai ennen kuin pystyt menemään hänen luokseen.

Voitte myös sopia keinosta jolla lapsi voi antaa sinulle vinkin, että huivi on nyt sovitussa paikassa ja hän odottaa sinua.

Kategoriat: Uncategorized