fbpx

Lapsen tunteet

1. Miksi lapsen tukeminen tunteiden käsittelyssä on tärkeää juuri nyt?

admin /

Lapsen tukeminen tunteiden käsittelyssä on aina ajankohtainen aihe. Se on sitä varsinkin nyt, kun elämme uudenlaisessa, uusia tunteita kuten huolta ja pelkoa aiheuttavassa tilanteessa. Epätietoisuus voi aiheuttaa huolta sekä meissä lapsissa että aikuisissa. Kellään meistä ei ole taikavoimia, jolla saisimme tilanteen paremmaksi nopealla aikataululla. Meillä on kuitenkin paljon mahdollisuuksia keventää lapsen mieltä tässä tilanteessa. Samalla oma huolemme lapsesta voi pienentyä, saamme uudenlaisen arjen rullaamaan kevyemmässä ilmapiirissä ja voimme kaikki paremmin.  

Tunteiden sanoittaminen, niistä puhuminen ja niiden käsittely ei ole koskaan huono asia. Näin ollen tietoa, jota tässä blogissa haluan jakaa, voi hyödyntää myös muissa tilanteissa kuin tämänhetkisessä koronatilanteessa. Me aikuiset voimme antaa lapselle välineitä käsitellä tunteita ja selviytyä vaikeista tilanteista, ja lapsi voi hyödyntää oppimaansa myös myöhemmin elämässään kohdatessaan haasteita. Tunteiden käsittely on yksi tärkeimmistä elämäntaidoista, joita aikuinen voi lapselle opettaa. Muisto siitä, että selvisimme silloinkin vaikeasta tilanteesta toisiamme tukien, tuo toivoa myös muiden elämän tuomien haasteiden edessä. 

Meneillään oleva tilanne on vaikea ja haasteellinen monelle aikuiselle, ja omat voimavarat voivat olla vähissä. Kun kerrot lapselle mitä itse tunnet, näytät hänelle mallia siitä, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Lapsen äärelle pysähtymisellä, tunteiden sanoittamisella ja kuuntelemisella pääsee jo pitkälle.  Taitoja voidaan harjoitella varsin helposti ja sopivan pienin askelin. Ensimmäisissä askelissa lapsi tarvitsee tukea aikuiselta. 

Kukaan meistä ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Vaikka tilanne tuntuisi miten epätoivoiselta tahansa, ainakin yhden asian voit aina tehdä: voit tukea lasta tunteiden käsittelyssä ja pienentää hänen kantamiaan murheita. Aikuisen tehtävä on kantaa lapsen murheita, oli tilanne kuinka paha tahansa. 

Jokaisessa lapsessa on tulevaisuus. Pidetäänhän huolta. 

Kategoriat: Uncategorized