fbpx

Lapsen tunteet

Blogisarja ”LAPSEN SURU”, osa 4. Miten voin vahvistaa läheisen kuoleman kokeneen lapsen selviytymiskeinoja ja voimavaroja?

admin /

Hei, tämä on LAPSEN SURU -blogisarjan neljäs ja viimeinen osa. Teoriatietoa surevan lapsen tukemisesta löydät oppaasta, jonka mainitsin blogisarjan ensimmäisessä osassa. Blogissani kerron toiminnallisista menetelmistä, joiden avulla voit auttaa lasta tunteiden keskellä.

Miten voit vahvistaa lapsen selviytymiskeinoja ja voimavaroja?

On tärkeää, että lapsi saa surra ja ilmaista kaikki tunteensa vapaasti. Kukaan ei voi ottaa surua millään taialla pois, eikä sitä tarvitsekaan kiirehtiä. Omaa oloa voi kuitenkin pyrkiä helpottamaan eri tilanteissa.

Lapsen mieltä vaivaavat ajatukset ja kysymykset on tärkeää saada kuuluviin. Sitä varten on hyvä, että aikuinen ehtii olemaan läsnä lapselle, ja kuulostelemaan herkällä korvalla mitä lapsen mielessä liikkuu. Kysymysten ja ajatusten kertomiseen voit löytää vinkkejä aiemmista Lapsen suru -blogisarjan kirjoituksista.

SATUKIRJAT

Satukirjat, joissa kerrotaan huolien jakamisen tärkeydestä voivat toimia hyvänä rohkaisuna vaikeista aiheista puhumiselle.

Esimerkiksi kirjassa Amandan huoli (Tom Percival, Kumma-kustannus 2018) Amanda jakaa isoksi kasvaneen huolensa ystävän kanssa, jolloin molempien huolet pienenevät. Samoin kirjassa Onneksi on ystävä (Matthew Morgan & Gabriel Alborozo, Tactic 2017) Mika keksii, että huolista puhuminen voi helpottaa oloa.

Pidän siitä, että kirjoissa ei väitetä, että huolet poistuvat kertomalla kokonaan. Molempien kirjojen lopussa kuvaillaan, että huolien tullessa kirjojen hahmot tietävät mitä voi tehdä, jotta huolet eivät viivy liian pitkään tai häiritse liikaa omaa oloa – ja että huolet kuuluvat jokaisen ihmisen elämään.

SUPERVOIMAT

Voitte miettiä yhdessä, millaisia supervoimia eli vahvuuksia lapsella on? Millaisten vahvuuksien ja luonteenpiirteiden avulla hän voi selvitä tai on selvinnyt haasteellisistakin tilanteista? Kerro, että jokaisella ihmisellä on vahvuuksia, vaikka välillä niitä voi olla vaikea huomata itsessään. Joskus auttaakin, että aikuinen kertoo lapselle, millaisia vahvuuksia hän on lapsessa huomannut. Vahvuuksien miettimisen tueksi on olemassa mm. myytäviä ja tulostettavia vahvuuskortteja.

Mieli ry:n sivustolla on esimerkki tulostettavista vahvuuskorteista sekä vinkkejä vahvuuskorttien käyttämiseen. Vahvuuskortit ovat kategoriassa ”aikuiset”, mutta vinkkejä voi soveltaa myös pienemmille lapsille minkä tahansa vahvuuskorttien kanssa: https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/vahvuuskortit/

Samalla sivustolla on myös muita ideoita ja tulostettavia materiaaleja tunne- ja kaveritaidoista, kun suodatat kohderyhmäksi Lapset: https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/

VOIMALISTA

Pyydä lasta piirtämään tai kirjoittamaan voimalista asioista, ihmisistä ja tekemisistä, joista hän saa voimaa ja hyvää mieltä. Jos kyseessä on isompi lapsi voit kysyä, mikä häntä on ennen auttanut, kun hänellä on ollut surullinen olo? Lista kannattaa säilyttää, sillä surullisen tunteen tullessa lapsi voi katsoa listaa ja valita sieltä jonkin tekemisen, ja kokeilla helpottaisiko se oloa.

Vinkkejä voimalistaan;
*aikuiselle kertominen*
*musiikin kuuntelu*
*lukeminen*
*piirtely*
*jalkapallon pelaaminen*
*metsässä kävely*
*kavereiden kanssa leikkiminen*
*lemmikin hoitaminen*
*itkeminen*
*halaaminen*

KEHON JA MIELEN RAUHOITTAMINEN

Lapselle voi kertoa, että suru voi vaikuttaa siihen, mitä kehossa tapahtuu; välillä tekee mieli käpertyä mahdollisimman pieneksi peiton alle ja olla liikkumatta, olo on jähmettynyt. Tällöin ei jaksa pelata, leikkiä eikä liikkua. Joskus taas voi tuntua siltä, että ei jaksa olla yhtään paikallaan, tekee mieli riehua, juosta ja huutaa. Joskus tällaiset olot saattavat tulla tilanteessa, jossa olisi hyvä osata rauhoittaa itsensä.

Lapsen kanssa voi miettiä, miten tällaisissa tilanteissa voisi kokeilla vaikuttaa omaan oloon. Voit opettaa lapselle erilaisia rauhoittumisen keinoja.

HENGITTÄMINEN

Hengitys on asia, joka kulkee aina mukanamme ja jota voi käyttää jarruna, kun täytyy rauhoittua. Voit kertoa lapselle, että hengityksen avulla voi kokeilla rauhoittaa oman mielensä, jos suuret tunteet tuntuvat joskus liikaa tai ahdistavat ajatukset pyörivät mielessä.

Hengitys on rauhallista ja sisäänhengityksellä (nenän kautta) huomaat, miten vatsa pyöristyy. Uloshengitys on pidempi ja rauhallinen (suun kautta). Uloshengityksellä voit kuvitella, miten puhallat esim. höyhentä tai saippuakuplia rauhallisesti ja pitkään.

Löydät pari muutakin mieltä ja kehoa rauhoittavaa harjoitusta blogikirjoituksesta nro 13.

TURVAPAIKKAHARJOITUS

Hengityksen lisäksi toinen asia, joka on aina mukanamme ovat ajatuksemme. Voit opettaa lapselle turvapaikkaharjoituksen, jonka löydät blogikirjoituksesta nro 29.

Turvapaikkaharjoituksesta voit myös käyttää vain joitain kohtia, esim. ahdistavan tunteen tullessa mielen voi ”ankkuroida” nykyhetkeen kiinnittämällä huomionsa ympärillä oleviin asioihin kuten esineisiin, väreihin ja ääniin. Tällöin mieli ei niin helposti vaella menneisiin tai tuleviin asioihin.

TOIVEIDEN TÄHDENLENNOT

Kun haluat vahvistaa lapsen voimavaroja ja helpottaa hänen oloaan, tunteiden säätelyn opettelun lisäksi on tärkeää katsoa tulevaisuuteen ja vahvistaa lapsen ajatusta siitä, että tulevaisuus tuo mukanaan myös positiivisia asioita, vaikka nyt olisi vaikeaa.

Piirtäkää isolle paperille tähtiä tai tähdenlentoja. Pyydä lasta kirjoittamaan tai piirtämään jokaiseen tähteen jokin tulevaisuuden toive tai haave. Voitte kiinnittää piirustuksen seinälle. Kurjan hetken tullessa ajatusten keskittäminen tulevaisuuden positiivisiin asioihin voi helpottaa oloa.

LOPUKSI

Voit kertoa lapselle, että erilaiset tunteet ovat normaaleja, eikä niitä tarvitse yrittää poistaa väkisin. On kuitenkin hyvä, että lapsella on joitain vaihtoehtoja tiedossa, joilla hän voi yrittää vaikuttaa omaan oloonsa, jos tunteet tuntuvat liian isoilta. Kerro, että kaikki keinot eivät toimi kaikille tai joka kerta, mutta lapsi voi sinun avustuksellasi harjoitella erilaisia keinoja. Ehkä keksitte itse vielä enemmän vaihtoehtoja, jotka toimivat juuri teillä.

Jätän alle kommentointimahdollisuuden, jossa voit kertoa ajatuksiasi tästä LAPSEN SURU -blogisarjasta. Voit myös kertoa mikä toiminnallinen menetelmä tai keino on toiminut juuri teillä?

Kategoriat: Uncategorized

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *