fbpx

Lapsen tunteet

Blogisarja ”LAPSEN SURU”, osa 3. Miten voin auttaa lasta muistelemaan kuollutta läheistä?

admin /

Hei, tämä on LAPSEN SURU -blogisarjan kolmas osa. Teoriatietoa surevan lapsen tukemisesta löydät oppaasta, jonka mainitsin blogisarjan ensimmäisessä osassa. Blogissani kerron toiminnallisista menetelmistä, joiden avulla voit auttaa lasta tunteiden keskellä.

Miten voit auttaa lasta muistelemaan kuollutta läheistä?

Muistojen kerääminen ja säilyttäminen voivat auttaa lasta läheisen menettämiseen liittyvässä surussa. Joskus lapsi saattaa pelätä, että unohtaa kuolleen läheisensä ja muistot voivat tuoda lapselle lohtua. Kerron muutaman idean, joilla muistoja voi kerätä yhdessä lapsen kanssa. Lisätietoa surevan lapsen tukemisesta löydät oppaasta, josta kerroin LAPSEN SURU -blogisarjan osassa 1.

MUISTOLAATIKKO

Voitte askarrella muistolaatikon mistä tahansa laatikosta, mutta esimerkiksi kannellinen kenkälaatikko on tähän tarkoitukseen hyvä. Tyhjiä kenkälaatikoita voit kysyä esim. kenkäkaupoista. Lapsi voi koristella laatikon, ja kerätä sinne läheiseen liittyviä muistoja. Hän voi myös pyytää muita läheisiä ihmisiä antamaan muistolaatikkoon esineitä, kuvia tai kirjoituksia, joissa on muistoja kuolleesta läheisestä.

Voit pyytää lasta kertomaan läheiseen liittyviä muistoja, ja voit auttaa häntä kirjoittamalla muistot vihkoon, jos hän ei osaa vielä itse kirjoittaa. Myös aikuiset voivat kertoa muistoja lapselle, esim. jos lapsi on niin pieni, ettei pysty vielä muodostamaan omia muistoja. Lapsi voi säilyttää vihkoa muistolaatikossaan.

OMA KIRJA

Lapsi voi koota oman kirjan erilaisista aiheista. Jokaiselle sivulle voi kirjoittaa oman otsikon, josta lapsi piirtää tai kirjoittaa. Lopuksi voitte nitoa kirjan sivut yhteen.

Aiheita kirjan sivuille:

minun perheeni
asioita, jotka tekevät minut iloiseksi
asioita, jotka voivat joskus pelottaa
nämä asiat auttavat, jos minua pelottaa
minulle tärkeitä ihmisiä
muistoja
muisto hautajaisista
harrastuksiani tai lempipuuhiani
asioita, jotka saavat minut vihastumaan
nämä asiat auttavat, jos olen vihainen
toiveitani

MUISTOKIVET

Tunnekiviä, joista kerroin blogikirjoituksessa numero 10, voi käyttää myös muistokivinä. Tällöin voit pyytää lasta kertomaan tavallisen kiven kohdalla tavallisen, arkipäiväisen muiston läheisestä. Rosoisen kiven kohdalla hän voi kertoa vaikean tai surullisen muiston. Lopuksi erityisen hienon kiven kohdalla hän voi kertoa erityisen hienon muiston, jota ei haluaisi koskaan unohtaa.

Kategoriat: Uncategorized